Нина Спирова: Зборувај за Скопје

Ми здодеваш ти
со Трафалгар сквер
или пак Шанзелизе
Со Париз, Малме, Венеција, Рим,
или пак Њујорк и Беч.
Се фалиш што си бил во Монте Карло,
во Лондон чај те честел Елтон Џон
си бил од северен до јужен пол
го носиш сиот свет во малиот прст.

А знаеш ли ти за Охрид и Преспа,
за Дојран и Блед
за Белград и Ниш,
Љубљана и Загреб
за Будва и Сплит,
да видам колку знаеш ти за Дунав
за Босна, Санџак, Полог, Лика, Срем,
дал знаеш каде е тој Горски Котар
дај зборувај ми ти за јадранскиот брег.

Parlez-vous Français
за Скопје, за вардаровиот кеј, за Водно
зборувај за Шарпланина
за убавините на својата земја
Parlez-vous Français за светот
на кој му припаѓаш ти
со душа,
никогаш не заборавај
дека најсреќен си само дома.

Коментирај

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s