External link to Оливера Николова за Скопје

Оливера Николова за Скопје

Денес, од голема временска дистанца, земјотресот во Скопје можам да го гледам, да го слушам и анализирам, да го чувствувам, токму како секој друг составен дел на животот. Продолжи со читање Оливера Николова за Скопје

10 работи што ќе ги видите во #Скопје денес

  1. Секој втор што ќе го сретнете, еве иде до УЈП, у пичку матер. 2. Кафичите се пуни у работно време, кафе се пие со позајмени пари. 3. Пред контејнер во кој некој бара нешто за јадење, непрописно е паркиран џип од 80.000 евра. 4. Од една страна на плоштад, луѓето гордо гледаат нагоре. Од друга страна, ц’цкаат и вртат глава. 5. На семафор … Продолжи со читање 10 работи што ќе ги видите во #Скопје денес

Скопски урбани легенди

Ќе го бараме ли каменот? Ако го најдете, пратете ни слика. Или уште подобро, пратете ни го, да видиме што ќе направиме со желбите. Или уште подобро, пишете ни кои желби ви ги исполнил. Продолжи со читање Скопски урбани легенди

Збориме скопски #1

„Дур бевме копиљана и се криевме по школски дворови од дома да не не’ фатат дека пушиме цигари, преку мирисот на прстите, цигарите ги пушевме во штипки за обесуење алишта. Тоа ни даваше шанса да пушиме до посеруење“. -Војо Цветановски Продолжи со читање Збориме скопски #1

Скопјани пишуваат: Јовица Ивановски – СКОПЈЕ

Скопје, внимавај кога правиш шпага над реката Вардар да не си ги скршиш мадињата од камениот мост! Твоите улици се полни со просјаци и простаци, во твојата зоолошка животните штрајкуваат со глад (што не мора да значи дека имаат политички амбиции). Скопје, твојот градски парк е полн со шприцови на кои се навлекуваат деца. Не знам каде да фрлам ѓубре, каде да се измочам. Скопје, не знам каде да ги однесам гостите од странство и што … Продолжи со читање Скопјани пишуваат: Јовица Ивановски – СКОПЈЕ

Кое е најинтересното место во Скопје каде што сте се пољубиле?

На Фејсбук, Скопјани беа прашани кое е најинтересното место во Скопје каде што се пољубиле. Меѓу импресивните (и доста инспиративни одговори 😉 ) првото место убедливо му припадна на еден од крововите во строгиот центар, за кој многу од нив рекоа дека се изнагледал најмногу бакнежи (и само до таму знаеме, за повеќе, понатаму 🙂 ). Меѓу другите интересни локации беа спомнати: Полициска станица Шалтер … Продолжи со читање Кое е најинтересното место во Скопје каде што сте се пољубиле?

Скопјани кажуваат: Најчудна работа што ви се случила во Скопје?

Ги прашав Скопјани што е најчудното што им се случило во Скопје и на мое длабоко воодушевување, налетав на многу мудри коментари. Продолжи со читање Скопјани кажуваат: Најчудна работа што ви се случила во Скопје?

Јована Тозија: Зошто го сакам Скопје

Скопје е град во кој што само клупите и темните улички знаат некои од моите најдлабоки тајни. И со мирна душа спијам навечер зошто знам дека никогаш нема да ги издадат. Продолжи со читање Јована Тозија: Зошто го сакам Скопје

Иван Шопов: Зошто го сакам Скопје

Го сакам Скопје затоа што мојата интимна географија речиси сосема е испишана овде. Ако треба да ја нацртам мојата скопска мапа, ќе се добие еден сосема поинаков град чија мапа не може да се купи во ниту еден киоск. Продолжи со читање Иван Шопов: Зошто го сакам Скопје

Статус на Фејсбук што треба да го научите на памет

И не само на памет, туку и да станувате и да легнувате со него. Затоа што работата е дојдена до таа мера, да човек има желба да основа организација која ќе се бори масовно за искоренување на тие морбидни навики на луѓето да се мешаат во туѓите животи. Продолжи со читање Статус на Фејсбук што треба да го научите на памет

Скопјани пишуваат: Салеп

Има уште многу работи околу салепот кои се знаат или не се знаат, зборови и истории, сепак, останува доволен зборот: пијалоците се пијат, и со пишување не се раскажуваат. Продолжи со читање Скопјани пишуваат: Салеп