Насмевни се, не бери гајле

„Скопје прави падни – стани, има девет лути рани“. Ова се стиховите што ме натераа да изразам поштовање на ова негово дело. Продолжи со читање Насмевни се, не бери гајле

Гледавте Фчерашни новости?

Затоа што јас гледав, и сега тоа ми се омилените вести у свет. Толку се испости македонскава ТВ понуда од  сатира од крајот на К-15 па навака, што мислам дека емисијава освежи како ладен туш после ужасната, досадна измишљотина наречена сауна. И стварно, се вариме ко глупи во сауна од каде што испарува сељачизам, неписменост и систематско празнење мозок, скоро и да заборавивме што значи … Продолжи со читање Гледавте Фчерашни новости?

Скопје е кога ќе те праша: „А ти знаеш да се љубиш филмски?“

Скопје и Реџо, втор дел. На некои има и “see translation”, ама како бе, транслејшн?! 🙂 Одиме, на буквата С… Сурат, суруш, суртук… Претходниот дел е тука. Јана    Skopje & Me    Продолжи со читање Скопје е кога ќе те праша: „А ти знаеш да се љубиш филмски?“

Го сакам Скопје затоа што…

Пред некоја година, на City of Skopje направив едно мало проектче: Ги замолив следачите да кажат зошто го сакаат Скопје, а јас после трапаво го испишав тоа со прсти на една закон апликација за iPad. Резултатот беше многу  љубовен, и еден тон прекрасни луѓе кажаа што точно го прави Скопје – дома: Мирисот на костени, самите Скопјани, Седмица, Скопско, парк, графити, Скопјанки… „Затоа што е … Продолжи со читање Го сакам Скопје затоа што…

External link to Оливера Николова за Скопје

Оливера Николова за Скопје

Денес, од голема временска дистанца, земјотресот во Скопје можам да го гледам, да го слушам и анализирам, да го чувствувам, токму како секој друг составен дел на животот. Продолжи со читање Оливера Николова за Скопје

Скопски урбани легенди

Ќе го бараме ли каменот? Ако го најдете, пратете ни слика. Или уште подобро, пратете ни го, да видиме што ќе направиме со желбите. Или уште подобро, пишете ни кои желби ви ги исполнил. Продолжи со читање Скопски урбани легенди

Збориме скопски #1

„Дур бевме копиљана и се криевме по школски дворови од дома да не не’ фатат дека пушиме цигари, преку мирисот на прстите, цигарите ги пушевме во штипки за обесуење алишта. Тоа ни даваше шанса да пушиме до посеруење“. -Војо Цветановски Продолжи со читање Збориме скопски #1

Кое е најинтересното место во Скопје каде што сте се пољубиле?

На Фејсбук, Скопјани беа прашани кое е најинтересното место во Скопје каде што се пољубиле. Меѓу импресивните (и доста инспиративни одговори 😉 ) првото место убедливо му припадна на еден од крововите во строгиот центар, за кој многу од нив рекоа дека се изнагледал најмногу бакнежи (и само до таму знаеме, за повеќе, понатаму 🙂 ). Меѓу другите интересни локации беа спомнати: Полициска станица Шалтер … Продолжи со читање Кое е најинтересното место во Скопје каде што сте се пољубиле?