Скопје, брат, извини.

Сега е модерно да се сака Скопје со сликички и букви на нив. Ама, пошто Скопје врие и од сарказам, ред е да престанеме да паѓаме у несвест со љубовни изјави и да размислиме малку и за другата страна. Автор на компилацијава од искрени факти е Дарко Заревски, него го имате на Фејсбук тука. Дарко најави дека ќе има уште. А вас ништо не ве спречува … Продолжи со читање Скопје, брат, извини.

Го сакам Скопје затоа што…

Пред некоја година, на City of Skopje направив едно мало проектче: Ги замолив следачите да кажат зошто го сакаат Скопје, а јас после трапаво го испишав тоа со прсти на една закон апликација за iPad. Резултатот беше многу  љубовен, и еден тон прекрасни луѓе кажаа што точно го прави Скопје – дома: Мирисот на костени, самите Скопјани, Седмица, Скопско, парк, графити, Скопјанки… „Затоа што е … Продолжи со читање Го сакам Скопје затоа што…

ГАЛЕРИЈА: Скопје, 2007

Во 2007 имавме некое друго Скопје, физички, а и луѓето некако беа поинакви. Во последно време почнав и да го заборавам, и имав среќа на интернет да го пронајдам Алан Грант, фотограф кој баш таа година се прошетал тука. Пред новите фасади и пред исечените дрвја, кога се изгледа поедноставно. Дел од тоа Скопје веќе го нема, а дел се уште успева да се скрие. … Продолжи со читање ГАЛЕРИЈА: Скопје, 2007

ГАЛЕРИЈА: Скопје секакво

Повеќето фотографии во галеријата се испраќани без да го знам авторот. Ако препознаете своја фотографија, и сакате да биде потпишана или да ја тргнам, ќе ми биде драго да направам како што ви е ќеиф. Уживајте и следете го Skopje & Me на Фејсбук тука и тука, а на Твитер тука. Продолжи со читање ГАЛЕРИЈА: Скопје секакво

Нина Спирова: Зборувај за Скопје

Ми здодеваш ти со Трафалгар сквер или пак Шанзелизе Со Париз, Малме, Венеција, Рим, или пак Њујорк и Беч. Се фалиш што си бил во Монте Карло, во Лондон чај те честел Елтон Џон си бил од северен до јужен пол го носиш сиот свет во малиот прст. А знаеш ли ти за Охрид и Преспа, за Дојран и Блед за Белград и Ниш, Љубљана … Продолжи со читање Нина Спирова: Зборувај за Скопје

Краток филм: Над Скопје

Приказната во филмот се случува на покрив од една висококатница во Скопје. Млада девојка во состојба на очај и депресија се обидува да си го одземе животот. Во нејзината намера е спречена од ангел, кој задржувајќи ја во прегратката, ја спасува, а со самото тоа и тој станува смртен. Продолжи со читање Краток филм: Над Скопје

Јована Тозија: Зошто го сакам Скопје

Скопје е град во кој што само клупите и темните улички знаат некои од моите најдлабоки тајни. И со мирна душа спијам навечер зошто знам дека никогаш нема да ги издадат. Продолжи со читање Јована Тозија: Зошто го сакам Скопје

Иван Шопов: Зошто го сакам Скопје

Го сакам Скопје затоа што мојата интимна географија речиси сосема е испишана овде. Ако треба да ја нацртам мојата скопска мапа, ќе се добие еден сосема поинаков град чија мапа не може да се купи во ниту еден киоск. Продолжи со читање Иван Шопов: Зошто го сакам Скопје