Пишувањето роман е преживување

Literatura.mk

Во друштвото на домашни книжевни автори, таа е необична појава, пишува на англиски јазик, а потоа сама се преведува, прва објавува книга на „Киндл“, ќе ја најдете на „Амазон“… Малку писателски стаж, а многу позитивни критики за нејзините книги. Непосредно пред промоцијата на романите на „Саемот на книгата“ во Франкфурт, а потоа во Скопје и во Белград, отворено интервју со Јана Мишо.

Јана, вашиот прв роман „Скоро парижанка или Како да ги преживееш своите доцни дваесетти во Париз“ ве вивна на домашната литературната сцена, како го преживеавте вашето првенче?

Пишувањето (и тоа непланирано) на првиот роман е една од најубавите работи што ми се случиле во животот. До тој степен, да сите околу мене ги терам да напишат роман. А преживување е вистинскиот збор, богами. Процесот е истовремено стресен и исполнувачки, луѓето околу тебе мораат да те трпат додека гледаш низ нив и смислуваш начин како да решиш некој заглавен…

View original post 892 more words

Advertisements

Коментирај

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s