Стари скопски семејства

Албум за предците на скопјани. Сите ние сме денешно Скопје, ама тоа им го должиме на нашите мајки, татковци, баби, дедовци… За да трае вечно споменот на нив, скенирајте ги старите фотки, испратете ги и пишете ни го името на семејството, годината кога е сликано и во кој дел од тогашно Скопје. Независно дали се пред или после земјотресот, дали се сликани на трпеза, плажа, дотерани или по папуча… Наши се 🙂

1
семејство Василевски. 1955, Градски парк. Дедото и бабата – горе лево, а таткото второ детенце од лево. Од Николина Василевска
2
семејство Куновски. 1952, Градски парк. Бабата и дедото од десно. Од Николина Василевска
3
Марија Шалевска со своите. Помеѓу 1968-1971, Автокоманда. Од Александар Шалевски
4
Семејство Стојановиќ. 1920, сликана е во бањата Врњци. Централно е прадедо Стојче Стојановиќ, најлево део Тодор Стојановиќ, еден од основачите и првите професори на Економскиот факултет во Скопје. Од Ведран Стојановиќ
5
Драган Динев. 1960ти. Позади Универзална. Од Коста Динев
6
Диме Трската, Гане и Иво. Од Коста Динев
7
Марјан и Лиле Соколовски. 1962. Кај денешен мост Гоце Делчев.
8
Семејството на на Елена Димитријевиќ. 1920ти. Прадедо Анте и ќерка му Петранка.
9
Семејство Куновски. Ружа Софрониевска (Тодоровска) и Петко Куновски. 1955, Градски парк.
10
Семејство Василевски. Вера Куновска-Василевска и Гоце Василевски. 1974, хотел Сарај.
11
Семејство Папатеодоси, 1928-1930. Од Ведран Стојановиќ
12
Дедото на Dorothea Bateva, Кирил Никовски, роден е во 1925. година. Бил голем патриот и љубител на градот Скопје, ама од оние што го бранеле и учествувале во неговото ослободување.

Коментирај

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s